В първия ден на 2022 г. транзитът на руски газ през

...
В първия ден на 2022 г. транзитът на руски газ през
Коментари Харесай

Транзитът на руски газ през Украйна за Словакия рязко намаля

В първия ден на 2022 г. транзитът на съветски газ през Украйна в посока Словакия е понижен до най-малко за два месеца, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на данни на словашкия газотранспортен оператор Eustream.

Така изпомпването през пограничния пункт Велке Капушани е намаляло от 84 на 49 млн. куб. метра (41,7%) - това е най-ниският индикатор от 2 ноември.

Спадът в доставките се случва на фона на обстоятелството, че от 20 декември съветската държавна копрорация " Газпром " не резервира потенциал от газопровода " Ямал - Европа " за пренос на синьо гориво през Полша.

Както изясни представителят на компанията Сергей Куприянов, този маршрут не се употребявал, защото някои клиенти, по-конкретно от Франция и Германия, към този момент са получили изцяло всички годишни договорни размери и към този момент не подават поръчки. В същото време " Газпром " била подготвена да доставя спомагателни размери газ по дълготрайни контракти и по-евтино от цените на спот пазара.

Намалението на доставките по " Ямал - Европа ", както и други фактори, се отразява на настроенията на участниците на газовия пазар. Например, на 21 декември фючърсите по показателя на холандския хъб TTF скочиха до рекордно равнище от 2190,4 $ за 1 000 куб. метра, а на 30 декември паднаха под 1000 $.

Газопреносната система на Украйна е един от главните направления за доставка на съветски тръбопроводен газ за Европейски Съюз дружно с газопроводите " Ямал - Европа " и " Северен поток ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР